Als werknemer is het belangrijk om fit te zijn. Dat klinkt logisch, maar lang niet iedereen ziet dat in. Uit onderzoek van TNO blijkt dat door bewegen en sporten tot wel de arbeidsproductiviteit met 12,5% kan toenemen. Daarnaast is er relatief gezien minder verzuim en ben je mentaal gezonder. Met thuiswerken is de aandacht voor extra beweging toegenomen, omdat je nu niet meer naar je werk hoeft te gaan. Steeds meer werkgevers bieden daarom de mogelijkheid om te sporten tijdens werktijd.

Tegenwoordig zijn werk en privé steeds meer in elkaar verweven. Hoe hoger de werkdruk, des te lastiger het is om daar privé normaal mee om te gaan. Werknemers krijgen steeds meer vrijheid om te bepalen waar en wanneer ze werken. De werktijden worden door de eigen inbreng steeds meer thuis en buiten kantoortijden. 

Daarbij werken sinds de coronapandemie steeds meer mensen thuis en geeft het merendeel van de werkgevers zijn personeel de mogelijkheid om thuis aan de slag te gaan. Vaak wordt daarvoor een speciaal budget vrijgemaakt om werknemers een thuiswerkplek te laten inrichten.

Deze vrijheid om je eigen tijd in te delen levert meer werkplezier, een gezondere werkdruk en een betere gezondheid op. Daarnaast stijgt de productiviteit en daalt het verzuim. Wel is het belangrijk om een goede balans te vinden en de mogelijkheid te hebben om tussendoor andere activiteiten te ontplooien.

Een goed voorbeeld van een organisatie die het welzijn van zijn werknemers belangrijk vindt is Fairlingo, een vertaalbureau met internationale vertalers. Om dit te onderstrepen hebben zij een B Corp-certificaat, een internationale certificering die voor bedrijven is die een positieve impact hebben op mens en milieu.

Fairlingo zet onder meer in op een kortere werkdag. Zo hebben zij flexibele werktijden, waarbij medewerkers elkaar afwisselen zodat het vertaalbureau altijd bereikbaar is. Fairlingo onderzocht ook de mogelijkheden voor een 6-urige werkdag, maar kwam erachter dat dit soms tot stressvolle situaties leidde. Daarom hebben zij besloten om voorlopig voor een 7-urige werkdag te gaan. Daarbij krijgen medewerkers voldoende tijd en ruimte ter ontspanning en om te lummelen, aangezien dit vaak leidt tot goede ideeën. 

Sporters zijn gezonden

Ook stimuleert Fairlingo medewerkers om in beweging te zijn, omdat dit bijdraagt aan de gezondheid. Zo wordt vaak geadviseerd om met de fiets of lopend naar kantoor te komen. 

Vaak vergeten werkgevers om deze ruimte aan werknemers te bieden, terwijl het juist bijdraagt aan een sterkere organisatie. Door te sporten kan je namelijk tot wel 12,5% productiever zijn. 

Dit is gebleken dat uit een onderzoek van TNO in samenwerking met NOC*NSF. Onder ruim 1.700 werknemers in 34 branches is gebleken dat deze sportende werknemers minder vaak verzuimen in vergelijking met niet-sportende of nooit-sportende werknemers. Wanneer sportende werknemers wel verzuimen, zullen ze eerder terug op de werkvloer te vinden zijn dan hun niet-sportende collega’s. 

Het onderzoek van TNO laat zien dat over een periode van 4 jaar de sporters gemiddeld 25 dagen korter verzuimen dan niet-sporters en zelfs 50 dagen korter dan hun collega’s die nog nooit gesport hebben.

Als ervaren vertaler Engels bij Fairlingo heb je de vrijheid om je dag in te delen hoe je dat zelf wilt. De organisatie geeft de vertalers dus ook de vrijheid om te bepalen wanneer ze willen sporten, of dit nu voor, tijdens of na werktijd is.

Waarom bewegen onder werktijd goed voor je is

Er zijn een aantal redenen om vandaag nog te beginnen met (meer) bewegen onder werktijd:

  • Een betere productiviteit. Bewegen onder werktijd zorgt ervoor dat je bloeddruk wordt genormaliseerd, wat energie oplevert. Daarnaast zorgt sporten voor het aanmaken van gelukshormonen, wat jij kunt gebruiken tijdens je werk.
  • Minder en korter verzuim. Omdat jij door de beweging fitter en gezonder bent dan je niet-sportende collega’s, heb je minder verzuimdagen én herstel je sneller van verzuim.
  • Beter in je vel zitten. Door sporten krijg je meer rust in je hoofd, minder stress en zul je je gelukkiger voelen. Ook slaap je beter, omdat regelmatig bewegen helpt met het snel inslapen en een diepere slaap. Hierdoor herstellen je lichaam en geest beter.

Heb je op dit moment nog niet de mogelijkheid om dit te doen? Bespreek het dan met je werkgever. In 2023 zijn er steeds meer werkgevers die toestaan om meer te bewegen onder werktijd. Of dit nu een wandeling tijdens de lunch is of het bezoeken van de plaatselijke sportschool, maak het bespreekbaar. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw organisatie fitter en productiever is.