In welke periode vind jij het het lastigst om op gewicht te blijven? Veel mensen denken hierbij direct aan de feestdagen, omdat we in deze periode zo veel lekkers eten, en veel diners hebben. Toch valt de ‘schade’ dan in de meeste gevallen wel mee. Ja, we eten massaal te veel tijdens de feestdagen, en zeker niet al te gezond, maar die feestdagen duren maar kort. Een dag of wat te veel eten, dat levert niet direct een blijvende gewichtstoename op. Het is juist een periode waarin je langere tijd te veel eet of te veel calorieën tot je neemt die tot blijvende extra kilo’s leidt. En voor veel mensen geldt dat dit precies is wat er in de zomer gebeurt.

Zon, zee en wat lekkers

Je zou zeggen dat we in de zomer over het algemeen wat lichter eten dan in de winter. In de winter komen er stamppotten op tafel, rijke maaltijden die goed vullen, terwijl we in de zomer doorgaans minder trek hebben in zware kost, en vaker licht dineren. Helemaal waar. Maar het zijn dan ook niet per se de doordeweekse maaltijden waar we in de zomer van aankomen.

Het zijn juist die extraatjes, die hele gezellige avonden. Die barbecues die heel de avond duren, en waar we steeds maar weer een stuk vlees nemen. Die middagen en avonden op het terras, waar een bittergarnituur zo lekker smaakt. Dat frietje dat je haalt op het strand. Dat ijsje, waar je zo’n behoefte aan hebt op warme dagen. Die fijne restaurantjes op je vakantiebestemming.

En dat is alleen nog maar het eten. Veel mensen drinken in de zomer ook nog eens wat ongezonder. Veel zoete drankjes, vaak meer alcohol; meer suiker dus, en meer calorieën. Niet zo vreemd dus dat je weegschaal na de zomer vaak een kilo of wat meer aangeeft.

Op gewicht de zomer door

Kun je dit voorkomen? Ja, natuurlijk. Door minder te eten, minder zoete drankjes te kiezen. Heel simpel, eigenlijk. Maar niet per se leuk, misschien. Toch kan een beetje opletten geen kwaad, zeker als je gewicht toch al aan de hoge kant is. Merk je bij het BMI berekenen dat je richting overgewicht gaat of daar al op zit, is het goed om wel iets bewuster om te gaan met wat je eet en drinkt, ook in de zomer.

Verder kan meer bewegen een goede tip zijn. Veel mensen komen hier niet echt aan toe in de zomer, zo druk, en zo warm. Maar wist je ook dat je kunt afvallen met wandelen? Nu is afvallen misschien niet direct je doel deze zomer, maar met regelmatig wandelen wordt op gewicht blijven ook opeens een stuk makkelijker. Kom maar op met die lekkere strandwandeling of die wandeltochten op je vakantieadres, dat ijsje als beloning is daarna geen probleem meer!