Ondanks dat vrijwel iedereen weleens van omega 3 gehoord heeft, weten veel mensen niet precies wat het is. Kort gezegd is het een familie van onverzadigde vetzuren. Deze familie bestaat uit de drie belangrijk vetzuren alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende van deze vetzuren binnenkrijgt. Helaas weten veel mensen niet hoe zij voor voldoende omega 3 in hun lichaam zorgen. Daarom helpen wij je hier in deze tekst een handje bij.

Producten waar omega 3 in zit

Ons lichaam is niet in staat om zelf voldoende omega 3 aan te maken. Daarom ben je volledig aangewezen op voeding. Wanneer je ervoor wilt zorgen dat jouw lichaam voldoende omega 3 binnenkrijgt, moet je allereerst weten waar deze vetzuren allemaal in zitten. ALA zit alleen in plantaardige bronnen, DHA alleen in dierlijke bronnen en EPA in zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Om het jou wat makkelijker te maken, zetten we hieronder een aantal producten op een rijtje die deze vetzuren bevatten.

– ALA: noten, zeewier, avocado, koolzaadolie en zaden.

– DHA: vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel en schaal- en schelpdieren.

– EPA: schaal- en schelpdieren, vette vissoorten, zeewier en algen.

Zoals je in het bovenstaande lijstje kon zien, zit omega 3 onder meer in schaal- en schelpdieren en vette vissoorten. Vandaar dat omega 3 visolie genoemd wordt. Wanneer je tweemaal per week vette vis eet, krijgt jouw lichaam gemiddeld 450 milligram omega 3 binnen. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de Gezondheidsraad.

Vul omega 3 aan met supplementen

Wanneer je dol bent op vis, krijg je waarschijnlijk voldoende visolie binnen. Helaas zijn er genoeg mensen die niet van vis en schaal- en schelpdieren houden. In dat geval is het een stuk lastiger om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 450 milligram te komen. Gelukkig zijn er manieren om toch voldoende visolie binnen te krijgen. Er zijn namelijk omega 3 supplementen te koop. Wanneer je regelmatig een visolie supplement inneemt, krijg je voldoende ALA, DHA en EPA binnen.

Omega 3 supplementen zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Bovendien zijn ze op verschillende plekken te koop. Je koopt ze bij de drogisterij om de hoek, maar je kunt ze ook online bestellen. Let er wel goed op welke visolie supplementen je koopt. Wanneer je volledig van de gezondheidsvoordelen wilt genieten, raden wij je aan om voor visolie met minimaal 500 milligram DHA en EPA te kiezen. Voor de juiste werking heeft jouw lichaam van beide vetzuren namelijk minimaal 250 milligram nodig. Kies je voor omega 3 supplementen met een lagere hoeveelheid DHA en EPA? Dan heeft dit minder effect. Reden genoeg om niet de eerste beste visolie supplementen te kopen die je tegenkomt.