Als iemand het heeft over een hernia dan gaat dit vaak over de rug, maar toch kun je ook wel degelijk een hernia in je nek hebben. Bij een nekhernia zakt namelijk de halstussenwervelschijf in. Hierdoor verzwakt de wand, wat ervoor zorgt dat de elastische kern naar buiten gaat puilen. Dit leidt tot een nekhernia. Drukt de uitstulping op een zenuw? Je zult dan pijn voelen. Over het algemeen komen nekhernia’s vooral laag in de nek voorkomen, namelijk tussen C6 en C7, oftewel de 6e e 7e halswervel. Hieronder lees je welke klachten je ervaart als je een nekhernia hebt en hoe het behandeld kan worden.

Klachten bij een nekhernia 

Sommige mensen hebben een nekhernia zonder dat ze dit überhaupt weten aangezien ze geen pijn voelen. Toch komt dit niet al te vaak voor. De meeste mensen hebben dan ook aan het begin nekklachten voordat ze de nekhernia krijgen. Bij een rughernia zijn er overigens andere symptomen dan bij een hernia in de nek aangezien de zenuwwortels in je arm, schouder en hand terecht komen. Bij een nekhernia kun je daardoor een uitstralende pijn voelen in zowel je schouders als arm, in vele gevallen zelfs ook nog in je hand. Je kunt zelfs te maken krijgen met verlammingsverschijnselen, terwijl ook sommige spieren uit kunnen vallen bij een nekhernia. Als je deze klachten ervaart, is de kans dus aanzienlijk dat er een hernia in je nek zit. Om dit vast te stellen, kan een simpele röntgenfoto gemaakt worden. Een MRI is vervolgens nog nodig voor het bekijken van de uitstulping en mogelijke zenuwbeknelling. 

Behandeling van de nekhernia

Inmiddels is het vastgesteld dat je een nekhernia hebt. Natuurlijk wil je zo graag mogelijk van je pijn en klachten af, dus daarom zul je een nekhernia behandeling willen ondergaan. Allereerst zal dit desondanks nog niet gebeuren, er zal namelijk eerst 8 weken gewacht worden. Als de pijn dan nog niet verdwenen is, zal er een behandelplan opgesteld worden. Mogelijk kom je zelfs in aanmerking voor een operatie. Ervaar je verlammingsverschijnselen of uitval? De behandeling van de nekhernia zal dan direct opgestart worden. Dit bestaat mogelijk uit een operatie aan het probleemgebied, dit zal de expert bepalen. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt dan verwijderd zodat de beknelde zenuw weer genoeg ruimte heeft. Over het algemeen wordt deze operatie uitgevoerd met een discectomie via de voorkant van je lichaam. Na de operatie moet je herstellen, dit duurt vaak ongeveer 4 tot 6 weken.