Als het goed is ben je van kinds af aan niet anders gewend: je brengt regelmatig een bezoekje aan de tandarts. Meestal twee keer per jaar ga je erheen voor een controle, in de hoop later niet nog een keer terug te hoeven komen voor een behandeling. Juist door die controles ben je er meestal snel bij als er iets toch niet helemaal goed gaat, en vallen behandelingen vaak mee. Er kan worden ingegrepen voor het probleem echt uit de hand is gelopen. Alhoewel de meeste mensen gelukkig niet bang zijn voor de tandarts, zijn er maar weinig die er echt enthousiast over raken. Zeker wanneer er na een bezoekje een rekening op de deurmat ploft. Is dat bij jou regelmatig het geval? Of is het de verzekering die jouw tandartskosten op zich neemt?

Welke verzekering vergoedt tandartskosten?

Krijg jij na ieder bezoekje aan de tandarts een rekening toegestuurd die je zelf moet voldoen? Dan is de kans groot dat je alleen via de basisverzekering verzekerd bent tegen medische kosten. Deze verzekering is verplicht, dus iedereen heeft hem, maar ook wat beperkt. Zo worden kosten voor de tandarts er niet door vergoed, en dat kan aardig oplopen qua kosten. Kom je er alleen zo nu en dan voor controles, dan is het misschien niet zo’n ramp om de rekeningen zelf te betalen. Heb je echter behandelingen nodig, of het nu om het verwijderen van tandsteen of een flinke wortelkanaalbehandeling gaat, vallen de rekeningen al snel een stuk hoger uit. 

Om te voorkomen dat ze hier zelf voor opdraaien, sluiten de meeste mensen een aanvullende tandverzekering af. Dat kan een losse verzekering zijn, maar er zijn ook verzekeraars die tandartskosten op hebben genomen in een aanvullend pakket waar ook andere kosten die niet door de basisverzekering worden vergoed in mee zijn genomen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de fysiotherapeut.

Hoe zit het met kinderen?

Bovenstaande situatie is van toepassing op volwassenen, op iedereen van 18 jaar of ouder. Voor kinderen ligt de situatie anders. Zij zijn via hun ouders gratis meeverzekerd. De dekking van de basisverzekering die zij gratis ontvangen is ook nog eens een stuk ruimer dan bij volwassenen het geval is.

Niet alleen bezoekjes aan de fysiotherapie, maar ook aan de tandarts worden over het algemeen volledig vergoed. Gelukkig, want juist op jonge leeftijd is goede mondzorg erg belangrijk. Houd er echter wel rekening mee dat deze vergoeding niet geldt voor orthodontie. Deze verloopt wel via de aanvullende verzekering.